De uitslag in Haaren is nu definitief

HAAREN – Er hebben zich geen onregelmatigheden voorgedaan bij het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Haaren. De telling is niet alleen snel maar ook correct verlopen, dankzij zo’n zestig vrijwilligers, zei burgemeester Jeannette Zwijnenburg vanochtend als voorzitter van het hoofdstembureau. Dat stelde de definitieve uitslag van de raadsverkiezingen vast voor de gemeente Haaren.

Van de 11.520 Haarenaren die mochten stemmen, hebben dat er 6.055 ook echt gedaan. Dat is een opkomstpercentage van 52,56 procent en dat is nagenoeg gelijk aan de 53 procent van de verkiezingen in 2014. In Esch gingen woensdag procentueel gezien de meeste mensen stemmen: bijna 60 procent. In Biezenmortel was de opkomst met 42,44 het laagst.

Progressief’96 komt definitief uit op 1.997 stemmen, Samenwerking’95 op 1.850, CDA op 1.511 en VVD op 697. Er is 54 keer blanco gestemd in Haaren en 29 stembiljetten zijn ongeldig ingevuld.

Om een zetel te halen waren in Haaren 403 stemmen nodig. Progressief kwam uit op vijf zetels, Samenwerking op vier zetels, CDA op vier zetels en VVD op twee zetels.

Bij drie van de vier partijen zijn ook de eersten op de kandidatenlijst in de raad gekozen. Bij Samenwerking’95 haalden Tom van Sprang (op plek 14) en Christien van Schijndel (op plek 6) zoveel voorkeursstemmen dat zij in de raad komen.  Van Sprang haalde zelfs meer stemmen dan lijsttrekker Johan van den Brand en fractievoorzitter Peter den Ouden, die op plek 2 van de kandidatenlijst stond.

Bijzonder is dat de op 24 februari overleden CDA’er Ties van Tuijl, die op plaats 12 van de kandidatenlijst stond, postuum nog acht stemmen heeft gekregen.  Na 5 februari konden de kandidatenlijsten niet meer aangepast worden.

De nieuwe raad

De nieuwe gemeenteraad van Haaren bestaat uit de onderstaande personen, waarbij rekening is gehouden met de voorkeursstemmen. Voor Progressief ’96:  Carine Blom (uit Biezenmortel), Tiny Assink (Helvoirt), Adrienne Verschuren (Haaren), Jan van Ginneken (Biezenmortel) en Jos Barends (Haaren). Voor Samenwerking’95: Tom van Sprang (Haaren), Johan van den Brand (Haaren), Peter den Ouden (Esch) en Christien van Schijndel (Esch). Voor CDA: Ans Beijens (Helvoirt), Frank de Werdt (Haaren), Hein van Poppel (Haaren) en Jan van Iersel (Helvoirt). Voor de VVD: Boy Scholtze (Biezenmortel) en Peter Stark (Esch).

Mocht een raadslid doorschuiven naar een wethouderszetel, dan komt van die partij het eerstvolgende nog niet benoemde raadslid op de kandidatenlijst voor die zetel in aanmerking. Dan wordt niet meer gekeken naar voorkeursstemmen.

Het afscheid van de oude raadsleden is op 28 maart en de benoeming van de nieuwe leden op 29 maart.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *